FCB program uspeha – dobar lider se ne rađa, dobar lider se stvara

Aktuelno - Beograd, 06 Novembar 2019

FCB mreža je i ove godine organizovala Laskerov program liderstva na kome se okupljaju lideri različitih lokalnih agencija iz FCB globalne mreže kako bi usavršili svoje liderske veštine. A biti dobar lider znači imati vizionarski pogled na poslovanje, motivisati kolege, verovati u njih i davati im podršku, biti hrabar, odlučan i donositi teške odluke, i stalno ulagati u svoje usavršavanje i nova znanja. Ukratko, biti dobar lider znači: „biti kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati″. Program je nazvan prema FCB osnivaču Albertu Laskeru koji je verovao da postoje veštine koje se mogu usavršiti i pomoći u organizovanju timova i rešavanju problema i zahteva klijenata. A da bi to bilo moguće, osmišljen je super zabavan i koristan program.

Ove godine je Account Director FCB Afirme Dušan Stanković imao priliku da bude deo ovog programa u Lisabonu.

Zamolili smo ga da sa nama podeli svoja iskustva.

 

Da čujemo prve utiske: ko je bio, šta ste radili, kakva je bila organizacija?

 

Zaista mi je bila velika čast što sam izabran da FCB Afirmu predstavljam na najizuzetnijem programu koji FCB mreža organizuje i da budem među izuzetnim kolegama, liderima u svojim agencijama, ljudima koji svakodnevno, svojim radom, kreiraju put naše mreže i doprinose izuzetnim rezultatima koje mreža postiže poslednjih godina.

Sam Lasker leadership program je pokrenut od strane FCB global mreže prošle godine kako bi lideri, koji su globalno prepoznati od strane svojih agencija, članica FCB networka, mogli da usavrše svoje liderske veštine. Programu je prisustvovalo trideset lidera iz celog sveta, i svi mi zajedno smo, kroz miks teorijskih predavanja i različitih vežbi i zadataka koje smo samostalno, ili u grupi, morali da uradimo, imali priliku da učimo, stičemo nova znanja i razmenjujemo iskustva. Osnovni cilj je bio da se fokusiramo na sebe, kako bismo spoznali svoje jake i slabije strane liderske ličnosti. Ispostavilo se da se svi mi susrećemo sa sličnim izazovima i da delimo više zajedničkih karakteristika no što smo mogli i da pretpostavimo.

Sve je zaista bilo organizovano na savršen način, od smeštaja, preko dnevnih kurseva, do večernjih team buldinga, takmičenja i druženja.

U kakvoj su vezi Šekspir i rad sa zatvorenicima sa programom kroz koji si prošao?

 

Program je trajao pet dana, sa tim da smo tri dana imali celodnevna predavanja i radionice. Glavne teme su bile Inspirational Leadership obrađen kroz Šekspirovu dramu ֦Henry V’’, Journey to the Throne, definisanje leadership cilja i unutrašnjih glasova/slabosti koje treba da se prevaziđu na putu do liderskog trona, Orchestrating Leadership, učenje liderskih veština kroz dirigovanje orkestrom i povlačenje paralele između veština koje su potrebne liderima i dirigentima kako bi uspešno dirigovali svojim orkestrima i Storytelling.   

Delim utisak svih učesnika da je najimpresivniji deo programa bio „Journey to the Throneˮ. Zahvaljujući neverovatnim mentorima, svetski poznatim trenerima sa izuzetnim iskustvom u ovoj oblasti (jedan od njih, recimo, već više decenija radi sa zatvorenicima koji se pripremaju za uslovni otpust), sve je imalo prizvuk blage psihoterapije. Cilj je bio da se u „krugovima poverenjaˮ, gde je svako od učesnika igrao definisane uloge pomažući drugima da prevaziću svoje „inner voicesˮ, dosegne tron liderstva.

Rad u malim grupama, u posebno prilagođenim i zvučno izolovanim prostorijama, uz podršku naših mentora, pomogao nam je da spoznamo naše duboko sakrivene strahove i slabosti koje nas sputavaju da budemo još bolji lideri.

Bilo je to jako lično iskustvo, neretko povratak u detinjstvo, školske dane, odnose sa najbližima, koje je mnogima izazvalo suze, bol, a na kraju, po suočavanju, prihvatanju i prevazilaženju slabosti, veliko olakšanje i radost. Zaista nezaboravno iskustvo.

 

Da li ti i kolege iz FCB mreže već kujete plan kako da osvojite svet?

 

Pravo bogatstvo mreže se najbolje vidi na okupljanjima ove vrste. Različitost u poslovima koje obavljamo, a bilo je kolega iz kreativnog sektora, account sektora i menadžmenta agencija, zaduženjima koje imamo, klijentima koje pokrivamo, sve to je na kraju bilo manje značajno od toga da su svi bili vrlo otvoreni za saradnju, za razmenu iskustava, za pomoć prilikom različitih zadataka koji su bili pred nama.

Zaista se može reći da smo došli kao stranci, a da smo se rastali kao prijatelji koji će uvek biti oslonac jedni drugima u FCB networku.

Rezultat ovog prijateljstva je i zajednička ideja koja je proistekla na Lasker noći Fado muzike, da svi zajedno pokrenemo i učestvujemo u realizaciji velikog, globalno značajnog, projekta koji će istovremeno doprineti promovisanju FCB mreže.

Prvi koraci u realizaciji ove ideje su već preduzeti.

 

Šta se krčkalo iza kulisa glavnog programa?

 

Svi dani trajanja Lasker programa su fenomenalno osmišljeni i bili su ispunjeni različitim aktivnostima, od koktela dobrodošlice, noći Fado muzike, obilaska grada itd. Posebno bi izdvojio veče kada smo se, u prelepom restoranu sa pogledom na Atlantski okean, takmičili u kuvanju. Bili smo podeljeni u pet grupa, imali smo na raspolaganju iste namirnice, pomoć kuvara restorana, i zadatak da na naš način spremimo jedno od tradicionalnih portugalskih jela. Hrabro sam prihvatio izazov da budem vođa jednog od timova. Konkurencija je bila oštra, borba je trajala do poslednjih minuta vremena koje smo imali na raspolaganju i na kraju je pobedu odneo drugi tim, potpomognut kolegama iz organizacije programa. Pa, recimo da je bilo zasluženo. :) Na kraju smo ipak svi bili srećni da je za večeru bilo nešto što su profesionalni kuvari pripemili. :)

Da li ćeš ubuduće sa članovima svog tima raditi kao sa zatvorenicima? :) Šalu na stranu, šta planiraš odmah da primeniš u radu sa kolegama?

 

Mnogo je novih znanja koja sam imali priliku da steknem na Lasker lidership programu i koja odmah mogu da se primene u svakodnevnom radu, komunikaciji sa klijentima i kolegama, pri prezentaciji projekata itd. Međutim, najznačajnije znanje koje nosim sa programa se tiče spoznaje sopstvenih snaga i slabosti, onih unutrašnjih, dubokih karakteristika koje nas pokreći i čine nas osobama kakve jesmo i na kojima moramo konstantno da radimo i da ih razvijemo kako bi stalno napredovali kao lideri. Neprocenljivo bogatstvo su i poznanstva sa ostalim kolegama iz FCB mreže.

Beograd
Cara Dušana 42
Srbija
T +381 11 3284 620
office@fcbafirma.rs

Zagreb
Ulica Grada Vukovara 224
Hrvatska
T +385 1 558 3173
office@fcbzagreb.hr

Tirana
Rruga Nikolla Tupe 15/3
Albania
T +355 45 605 955
office@fcbafirma.al

 

Feeling social?
Facebook Twitter Instagram