Da li ste fejstačer? Da? Ruke dole!

Aktuelno - Beograd, 18 Maj 2020

Agencija Happiness, koja je deo FCB mreže, svojom najnovijom kampanjom vas podseća na lošu naviku koja u ovom trenutku može ozbiljno da vam ugrozi zdravlje.

Vanredno stanje je prošlo, situacija se smiruje i, kada podvučemo crtu, ako postoji nešto što je trebalo da naučimo jeste koliko je bitno da vodimo računa o tome šta dodirujemo rukama, da ih što češće peremo i poštujemo propisana pravila o nošenju zaštitnih rukavica (i maski). I, naravno, koje su najbolje platforme i aplikacije za grupni video call.

Kako smo vreme uglavnom provodili u kući, većina ljudi je bila primorana da svoj život prenese na računar i telefon. Ovo je obuhvatalo sve: od posla, preko komunikacije, do druženja s prijateljima.

Koliko ste se puta tokom video-razgovora rukama dodirnuli lice?

Sigurno jeste, svi smo.

I uopšte nije lako da prestanemo, s obzirom na to da su ovi pokreti uglavnom nesvesni.

Istraživanja pokazuju da prosečna osoba dodirne svoje lice 23 puta na sat. To znači jednom u 2,6 minuta. Čini se kao da je gotovo nemoguće da čovek vreme provede bez brisanja ili dodirivanja očiju, nosa, obraza i usta. A kako bi se smanjio rizik od oboljenja, postoje dve bitne instrukcije. Prva je: perite ruke temeljno i često. Drugu lakše gubimo iz vida, a to je: ne dirajte svoje lice!

Tako je, s ciljem da pomogne ljudima, Happiness kreirao pomalo šaljivi filter koji vam pokazuje koliko ste tačno puta i gde dodirnuli lice rukama. Ovaj filter, pod nazivom „Facetoucher“, kreiran je za Crveni krst, dok je IFRC, najveća svetska humanitarna mreža, podržala kampanju.

Poznato je da se snap filteri koriste uglavnom za zabavu tokom fotografisanja, snimanja, video-poziva, a sada je njihova prepoznatljivost iskorišćena za podizanje svesti. Svaki put kada dodirnete lice tokom video-poziva, poruka se pojavljuje tačno na mestu kontakta i upozorava vas, što je sjajan, zabavan i edukativan način da se filter pretvori u alat za promenu ponašanja.

Zaprepastili biste se koliko bi porukica zapravo bilo „prelepljeno“ preko vašeg lica. Zato, budite odgovorni prema sebi, perite ruke i, šta god da radite, ne pipajte lice!

Beograd
Cara Dušana 42
Srbija
T +381 11 3284 620
office@fcbafirma.rs

Zagreb
Ulica Grada Vukovara 224
Hrvatska
T +385 1 558 3173
office@fcbzagreb.hr

Tirana
Rruga Nikolla Tupe 15/3
Albania
T +355 45 605 955
office@fcbafirma.al

 

Feeling social?
Facebook Twitter Instagram