FCB u borbi protiv skrivenih šećera

Aktuelno - Beograd, 28 Oktobar 2021

Epidemija gojaznosti među decom predstavljala je problem i pre početka pandemije, ali se onda situacija pogošala. Smanjena je mogućnost da deca izlaze, budu fizički aktivna, a pojačan stres doveo je do toga da se u ishranu još češće uključuju nezdrava rešenja.

Gojaznost dovodi do značajnih zdravstvenih problema, a posebno je bitna veza gojaznosti i dijabetesa tipa 2 od kog oboljeva zabrinjavajuće veliki broj dece i mladih. Kampanja koju je Area 23, ogranak FCB mreže, kreirao u saradnji sa Hip Hop Public Health ukazuje na skrivene šećere kroz video spot gde se kao glavni junak pojavljuje fikcionalni, animirani reper Lil Sugar.

Ideja spota je da pokaže sve ono što deca jedu, a gde se šećer vešto skriva. Zato se personifikovana kockica šećera, koja je očito negativac, pojavljuje u različitim namirnicama, spremna da podvali šećer najmlađima koji nisu ni svesni kako on utiče na njihovo fizičko i psihičko stanje.

Kako je cilj kampanje da se podigne svest mladih o ovom problemu, odabran je format koji je njima blizak i ostvarena veza s muzikom i hiphop kulturom. Sekundarni cilj kampanje jeste da deca dalje postanu edukatori u svom okruženju i podele saznanja do kojih su došla sa svojom porodicom i prijateljima.

Kampanju su podržale brojne organizacije koje su ponudile svoje usluge pro bono, svesne značaja poruke koju ona prenosi. Kreativni tim Area 23 je kreirao i dečju knjigu koja će pratiti kampanju.

Aplikacija na koju kampanja upućuje rađena je u Pokemon stilu i podstiče igrače da usmere telefon ka određenoj hrani i saznaju koje vrste šećera ona sadrži, i tako ih otkriju čak iako se vešto kriju.

Ton kampanje je takav da može da se prilagodi ciljnim grupama različitih godina, ali je glavni cilj da se podstakne dijalog između dece i njihovih roditelja/staratelja.

Na kraju, ideja nije da deca nikada ne jedu ništa što sadrži šećer – već da se nauče da razmišljaju o izborima koje prave u ishrani. Šećer treba da bude poslastica koja dolazi s vremena na vreme, a ne osnova svakodnevne ishrane.

 

Izvor: MM+M

Beograd
Cara Dušana 42
Srbija
T +381 11 3284 620
office@fcbafirma.rs

Zagreb
Ulica Grada Vukovara 224
Hrvatska
T +385 1 558 3173
office@fcbzagreb.hr

Tirana
Rruga Nikolla Tupe 15/3
Albania
T +355 45 605 955
office@fcbafirma.al

 

Feeling social?
Facebook Twitter Instagram