FCB Novi Zeland i opravdano skidanje novozelandskog ragbi tima

Aktuelno - Beograd, 21 Maj 2021

Ovog meseca pričamo o još jednoj, na prvi pogled, neobičnoj kampanji agencije FCB Novi Zeland (NZ), koja se pozabavila rakom testisa, bolešću o kojoj se nedovoljno govori, a muškarci joj ne posvećuju potrebnu pažnju.

Ko god je rekao da kampanje za podizanje svesti o bolestima moraju biti morbidne, može da povuče reč kada pogleda kampanju Remundies koju je FCB NZ realizovao u saradnji s brendom Jockey.

Kampanja čiji je inicijator organizacija Rak testisa NZ ima za cilj povećanje svesti o ovom kanceru, najčešćem obliku karcinoma koji pogađa muškarce starosti između 18 i 39 godina, što je podstaklo tim koji je radio na realizaciji kampanje da pokuša da podigne svesti i razbije tabu temu kroz originalan i duhovit pristup.

Junak kampanje je u ovom slučaju Remundies, donji veš koji redovno komunicira sa svojim vlasnikom putem tekstualnih poruka, podsećajući ga da kroz samopregled svakog meseca proveri da li ima znakova bolesti.

Da bi postigao vizuelni uspeh, a i kako bi privukao više pažnje svojom kampanjom, FCB NZ je okupio novozelandski ragbi tim koji se pojavljuje u reklamnom spotu.

Menadžer za marketing i prikupljanje sredstava iz organizacije Rak testisa NZ navodi: „Naši veliki izazovi uvek su bili podizanje svesti o bolesti i edukacija ljudi o važnosti njenog ranog otkrivanja. Budući da su ciljna grupa mladi muškarci, prilično im je teško preneti poruku, a sramota predstavlja veliku barijeru. Prikupljanje sredstava je još jedan ključni izazov jer se radi o neprofitnoj organizaciji”.

Promena ponašanja do koje kampanja želi da dovede podrazumeva da muškarac izađe iz tuša, vidi svoj Remundies, koji ga podseti da na brzinu obavi samopregled.

Kampanja je predstavljena na nekoliko kanala, uključujući online video snimke, OOH reklame, društvene mreže, radio spotove od 15 i 30 sekundi, PR i promociju na Radio Hauraki, gde su organizatori poklanjali Remundies slušaocima. Takođe, tu je i veb sajt (remundies.co.nz) koji pruža sve informacije o ovoj temi.

Nama preostaje samo da pohvalimo zanimljivu kampanju kolega, ali i da se nadamo da će ovakve teme odjeknuti šire i razbiti zidove ćutanja o bolestima koje se lako mogu otkriti u ranim fazama ako se oslobodimo sramote.

 

Izvor: The Drum

Beograd
Cara Dušana 42
Srbija
T +381 11 3284 620
office@fcbafirma.rs

Zagreb
Ulica Grada Vukovara 224
Hrvatska
T +385 1 558 3173
office@fcbzagreb.hr

Tirana
Rruga Nikolla Tupe 15/3
Albania
T +355 45 605 955
office@fcbafirma.al

 

Feeling social?
Facebook Twitter Instagram