Da li zaista znate šta vaša deca mogu da vide na internetu?

Aktuelno - Beograd, 13 Mart 2019

Postoji li način da zaštitite svoju decu na internetu? Šta da radite kako biste ih podstakli da vam kažu ako naiđu na sadržaje koji ih zbunjuju ili plaše?

Jedan od novijih problema sa kojim se korisnici interneta suočavaju jeste pojava klipova koji promovišu samoubilačke namere u okviru videa na platformi YouTube Kids. Roditelji su besni i zabrinuti za bezbednost svoje dece na platformi koja bi trebalo da im tu bezbednost garantuje. Međutim, problem ne počinje ovde.

Prethodna, 2018. godina započeta je YouTube skandalom. Izrazito popularni vloger, Logan Pol, je tokom posete Japanu obišao i poznatu „šumu samoubica“ i u jednom od svojih vlogova snimio preminulu osobu, uz neprimerene komentare i podsmeh. Dodatno je zabrinjavalo to što je Logan usmeren na izrazito mladu publiku koja je imala prilike da vidi njegov video. Bes se širio društvenim mrežama, a Loganov PR tim je pokušao da razreši situaciju tako što se vloger okrenuo borbi za prevenciju samoubistva.

Pretraživač kiddle.co, koji je navodno namenjen deci, cenzuriše rezultate pretrage za smrt, nasilje, ubistvo, ali deo sadržaja koji je u vezi sa terminom „samoubistvo“ izmakao je ovoj cenzuri. Kao što možete videti, trenutno su rezultati pretrage čisti i oslobođeni od štetnog sadržaja, ali to nije bio slučaj pre samo nekoliko dana o čemu svedoči skrinšot koji smo tada napravili.

Poruka je jasna – cenzura nije rešenje jer ona nikada ne može biti potpuna.

Decu moramo ohrabriti da se obrate odraslima za pomoć i edukovati ih da znaju kako da prepoznaju opasne sadržaje. Ne postoji mogućnost da ih zaštitimo od svega. Treba razgovarati sa najmlađima, samo tako ćemo se razumeti. A samo kroz razumevanje deca će moći da pobede strah.

Verujemo je dobar početak da zajedno pogledamo video sadržaje koje je UNICEF kreirao u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta, uz podršku kompanije Telenor, i saznamo nešto više o bezbednosti dece na internetu. U sledećem tekstu na FCB Afirma sajtu, saznajte sa kojim kreativnim izazovima smo se susretali prilikom rada na ovom zadatku.

Beograd
Cara Dušana 42
Srbija
T +381 11 3284 620
office@fcbafirma.rs

Zagreb
Ulica Grada Vukovara 224
Hrvatska
T +385 1 558 3173
office@fcbzagreb.hr

Tirana
Rruga Nikolla Tupe 15/3
Albania
T +355 45 605 955
office@fcbafirma.al

 

Feeling social?
Facebook Twitter Instagram