Burger King i Mekdonalds ujedinjeni oko višeg cilja

Aktuelno - Beograd, 09 Oktobar 2019

Veoma su poznata kompanijska rivalstva između velikih svetskih firmi u istim branšama. Svi znamo za marketinška nadigravanja između Koka Kole i Pepsija, Vize i Masterkarda, Epla i Majkrosofta, Burger Kinga i Mekdonaldsa i uvek nestrpljivo isčekujemo nov potez jednog od suparnika - potez koji će pomeriti granice, promeniti pravila igre, “poniziti” protivnika ili jednostavno privući veću pažnju publike.

Rivalstvo koje je oduvek bilo ispunjeno najkretivnijim načinima zadavanja udaraca protivniku zasigurno je ono između Burger Kinga i Mekdonaldsa. Poslednji potez u toj večnoj borbi povukao je Burger King svojom fenomenalnom kampanjom Whopper Detour u kojoj je putem mobilne aplikacije posetiocima Mekdonaldsa nudio svoj Whopper burger po ceni od samo jednog penija i davao im instrukcije kako da dođu do najbližeg Burger Kinga i preuzmu svoj burger.

Ono što je bilo prirodno za očekivati bio je kontranapad Mekdonaldsa, ali desilo se nešto što poštovaoci ove dve armije nisu mogli nikada pretpostaviti. Došlo je do primirja. Burger King i Mekdonalds ujedinili su se u zajedničkoj borbi za viši cilj, pomaganju deci oboleloj od raka.

Naime, Mekdonalds svake godine ima jednodnevnu kampanju McHappy Day u kojoj za svaki prodati Big Mac ovaj lanac brze hrane donira novac dobrotvornim organizacijama za pomoć deci oboleloj od raka. Tu na scenu stupa Burger King koji je tog dana obustavio prodaju svojih Whopper burgera i sve kupce usmeravao ka Mekdonaldsu. Ovime su uspeli da svoje kupce preusmere i podignu prodaju Big Mekova u odnosu na prošlogodišnju akciju za neverovatnih 73.437 burgera.

Ova kampanja nazvana A day without Whopper pokazuje kako i najljuća rivalstva mogu bar na kratko biti stavljena po strani kada je cilj nešto tako važno kao pomaganje deci oboleloj od raka.

Da li mislite da će ovaj džentlmenski potez Burger Kinga pokrenuti trend pomirivanja među velikim suparnicima kada se pred njih postave ciljevi plemeniti poput ovog?

Beograd
Cara Dušana 42
Srbija
T +381 11 3284 620
office@fcbafirma.rs

Zagreb
Ulica Grada Vukovara 224
Hrvatska
T +385 1 558 3173
office@fcbzagreb.hr

Tirana
Rruga Nikolla Tupe 15/3
Albania
T +355 45 605 955
office@fcbafirma.al

 

Feeling social?
Facebook Twitter Instagram